Kontrola jakości
Laboratorium
Każdy z nas potrafi ocenić, czy piwo mu smakuje, czy jest świeże, odpowiednio nagazowane, czy pszeniczne smakuje jak pszeniczne, a mocne ma w sobie moc.
Patrząc jednak z fizykochemicznego punktu widzenia, piwo to nie tylko złocisty, świetny trunek, ale też złożona mieszanina różnego rodzaju związków i substancji – w piwie zidentyfikowano przeszło 400 różnego rodzaju związków chemicznych, w tym m. in.: białka, węglowodany, kwasy nukleinowe i lipidy. Związków, które w celu zapewnienia najlepszej jakości
i bezpieczeństwa muszą być analizowane i badane w całym procesie produkcji. Część związków chemicznych jest wprowadzana do piwa wraz z surowcami użytymi do jego produkcji, pozostałe są wynikiem chemicznych i biochemicznych przemian zachodzących podczas procesu warzenia piwa.
Wszystkie te składniki tworzą charakter i rodzaj piwa oraz są odpowiedzialne za jego właściwości.
Ich odpowiednia analiza – czyli laboratoryjne badanie fizykochemiczne i mikrobiologiczne piw – pozwalają na bieżąco monitorować jakość oraz cechy i parametry naszych piw.
W naszym nowoczesnym i doskonale wyposażonym laboratorium przeprowadzane są codzienne analizy charakterystyczne dla produkcji piwa i konieczne dla zapewnienia najwyższej jakości produktów. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu, najlepszym składnikom, certyfikatom oraz ciągłym monitorowaniu naszych piw możemy zapewnić, że do kufli konsumentów trafia zawsze piwo najwyższej jakości.
Analizy i kontrola parametrów piwa
BADANIA LABORATORYJNE
Fizykochemia:
– ekstrakt piwa,
– alkohol,
– gorycz,
– barwa,
– pH,
– kwasowość,
– zmętnienie,
– pienistość,
– nasycenie CO2.
Mikrobiologia:
– badanie na ogólna liczba drobnoustrojów psujących piwo,
– badanie na obecność drożdży oraz pleśni w piwie,
– badanie na obecność bakterii tlenowych w piwie,
– badanie na obecność bakterii z grupy Coli,
– badanie na obecność bakterii Escherichia coli.
Kontrola napełnienia opakowań oraz warunków przechowywania piwa.
Kontrola surowców i produktów
ANALIZA SUROWCÓW:
Analiza i badanie materiałów pomocniczych;
Kontrola opakowań;
Badanie zgodności ze specyfikacjami technologiczno-jakościowymi;
Kontrola jakości pod kątem wad wyrobu gotowego.
SYSTEM JAKOŚCI IFS Food