Kontrola jakości

Laboratorium

Każdy z nas potrafi ocenić, czy piwo mu smakuje, czy jest świeże, odpowiednio nagazowane, czy pszeniczne smakuje jak pszeniczne, a mocne ma w sobie moc.

Patrząc jednak z fizykochemicznego punktu widzenia, piwo to nie tylko złocisty, świetny trunek, ale też złożona mieszanina różnego rodzaju związków i substancji – w piwie zidentyfikowano przeszło 400 różnego rodzaju związków chemicznych, w tym m. in.: białka, węglowodany, kwasy nukleinowe i lipidy. Związków, które w celu zapewnienia najlepszej jakości
i bezpieczeństwa muszą być analizowane i badane w całym procesie produkcji. Część związków chemicznych jest wprowadzana do piwa wraz z surowcami użytymi do jego produkcji, pozostałe są wynikiem chemicznych i biochemicznych przemian zachodzących podczas procesu warzenia piwa.
Wszystkie te składniki tworzą charakter i rodzaj piwa oraz są odpowiedzialne za jego właściwości.

Ich odpowiednia analiza – czyli laboratoryjne badanie fizykochemiczne i mikrobiologiczne piw – pozwalają na bieżąco monitorować jakość oraz cechy i parametry naszych piw.

W naszym nowoczesnym i doskonale wyposażonym laboratorium przeprowadzane są codzienne analizy charakterystyczne dla produkcji piwa i konieczne dla zapewnienia najwyższej jakości produktów. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu, najlepszym składnikom, certyfikatom oraz ciągłym monitorowaniu naszych piw możemy zapewnić, że do kufli konsumentów trafia zawsze piwo najwyższej jakości.

Analizy i kontrola parametrów piwa

 

BADANIA LABORATORYJNE

Fizykochemia:

– ekstrakt piwa,

– alkohol,

– gorycz,

– barwa,

– pH,

– kwasowość,

– zmętnienie,

– pienistość,

– nasycenie CO2.

Mikrobiologia:

– badanie na ogólna liczba drobnoustrojów psujących piwo,

– badanie na obecność drożdży oraz pleśni w piwie,

– badanie na obecność bakterii tlenowych w piwie,

– badanie na obecność bakterii z grupy Coli,

– badanie na obecność bakterii Escherichia coli.

Kontrola napełnienia opakowań oraz warunków przechowywania piwa.

Kontrola surowców i produktów

 

ANALIZA SUROWCÓW:

Analiza i badanie materiałów pomocniczych;

Kontrola opakowań;

Badanie zgodności ze specyfikacjami technologiczno-jakościowymi;

Kontrola jakości pod kątem wad wyrobu gotowego.

SYSTEM JAKOŚCI IFS Food